Flappy Bird Oyun Macerası


83

Çıldırmamak elde değil! App Store ve Google Play Store’in gelmiş geçmiş en acımasız oyunu olarak tanınan Flappy Bird oyunu ilk olarak 5 Mart 2013’te İphone 5 için üretildi. Sonrasında geliştirici bir güncelleme yaptı ve oyun birden trend haline geldi. Yapımcısı Dong Nyugen, Flappy Bird oyunundaki reklamlar sayesinde günlük 50 bin dolar kazanıyordu. Amerika ve Çin’de inanılmaz bir çılgınlık haline gelen oyunda birkaç bölüm ilerleyebilmek bile çok zor. Oyunun işleyişi oldukça sade. Ekrana tıkladıkça kuş kanat çırpıyor ve bu şekilde engellerin arasından ilerlemeniz gerekiyor. Her engelde 1 puan alıyorsunuz. Anlattığımız kadar basit olmayan oyun 8 px grafikler üzerine, 2D olarak geliştirilmiş. Google Play ve App Store’da “ücretsiz oyunlar” kategorisinde en çok indirilen oyun oldu.

Oyunun marketteki 11. ayından sonra, yani 8 Şubat 2014’te yapımcı, insanların bu oyun yüzünden perişan olmalarına daha fazla dayanamayacağını belirten bir tweet attı. Tweette, oyunu 22 saat sonra marketlerden kaldıracağını haber verdi. Oyunun orjinali olmasa bile kopyaları hemen türedi. Oynamak isteyen kişiler bu oyunları halen marketlerde bulabilir. Flappy Bird ile ilgili garip olaylardan biri de, oyunun marketlerden kaldırılmasından sonra Flappy Bird yüklü telefonunu 10 – 20 kat fiyata satmaya çalışanların türemesi. Daha da garip olan ise Çin ve Amerika’da bu telefonları alan kişilerin olması.

Tür olarak, grafik olarak ve oynayış olarak her ne kadar basit görünse de, Flappy Bird bir vakit geçirme aracı olmaktan çıkmıştı. İnsanların popülariteye kapılması veya gerçekten hırs yapması oyuna ilgiyi arttırdı. Sosyal Medya ağlarında o günlerin gönderileri incelenirse, rahatlıkla göreceksiniz ki, oyun herkesi az yada çok etkilemiş. Zorluğu sebebiyle yapımcıya edilen hakaretler, para ile Flappy Bird oynatma, insanların tek amacının Flappy Bird’te yaptıkları derece ile övünebilmek olması vb. başlıklar marketten silinmesine etki eden nedenler arasında. Oyunun insanlara gösterdiği aslında, ne kadar narin dallar olduğumuz. Rüzgar her nereden eserse ona göre hareket ettiğimiz, bir kimlikten, benlikten ve özgünlükten uzak; sürü psikolojisiyle yaşadığımız.


Editor

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir