Dragon’s Crown İnceleme


81

Dragon's Crown

Eğer eski bir oyuncuysanız 2D aksiyon oyunlarının zamanında bizleri ne kadar mutlu ve heyecanlı hale getirdiğini hatırlayabilirsiniz. Oyunları piksel piksel bile oynasak gerçekten zevk alıyorduk ve genelde hikayeleri güzel oluyordu, yani şu ankinin tam tersi. Dragon’s Crown için de o oyunların bir üst, gelişmiş versiyonu tanımını kullanabiliriz. İşte Dragon’s Crown İnceleme yazısı.

Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara ile o eski günlere HD olarak yeniden adım atmıştık. Oyun firmaları çok sayıda oyuncunun o eski günleri özlediğini ve o duyguları yeniden yakalamak istediklerinin farkındalar. O nedenle çeşitli klasikleri HD olarak yeniden bize sunuyorlar. Atlus ve iki boyutlu oyunlarda uzmanlaşmış bir firma olan Vanillaware ise yine eski tarz oynanışa bağlı, ama yepyeni bir oyunla karşımıza çıkıyor.

Dragon’s Crown eski ve yeniyi bir araya getiren bir oyun. İlk olarak Dreamcast için tasarlanan, ama PS3 ve PS Vita’ya kısmet olan bu oyun geliştirici Vanillaware’in en pahalı oyunu olma özelliğini de taşıyor. Oyun çoğu Batılı geliştiriciye komik gelebilecek bir miktar olan 1 milyon dolara mâl olmuş. Buna karşın Japonya’da ilk haftasında 300.000’den fazla satarak büyük ilgi gördü ve şimdiden fazlasıyla kâra geçti. 2D aksiyon oyunu sevenler Dragon’s Crown’a bayılacaktır

Oyunumuz altında katakomplar ve labirentler yatan fantastik bir uygarlıkta geçiyor. Bir grup büyücü Dragon’s Crown adlı bir hazineyi kendi kötü amaçları uğruna kullanmak için arıyordur. Tabi bizim amacımız Dragon’s Crown’ı onlardan önce bulmak ve kendi yararımıza (tabi ki iyi amaçlar uğruna) kullanmaktır. Anlayacağınız oyunumuzun senaryosu aslında bazı yeşil çam filmleri gibi senaryosu 10 saniyede yazılmış izlenimi veriyor. Zaten Dragon’s Crown’ın en zayıf yönü de hikayesi diyebiliriz. Geliştiriciler hikaye üzerinde hiç durmamışlar, hikayede ne bir derinlik, ne de etkileyici bir yön bulunuyor. Neyse ki oyundaki karakterler ve ortamlar oldukça ilgi çekici. Oyunu sıradışı kılan unsurlar da bunlar.

Dragon’s Crown’da yakın dövüşte etkili olan ve savunma yönünden güçlü olan Fighter, iki eliyle silah kullanabilen, güçlü, kaslı olmasına rağmen düşük savunma yeteneğine sahip kadın karakterlerimiz olan Amazon, yaptığı büyülerle düşmanlarına yüksek hasar veren, ama savunma ve yakın dövüş konusunda zayıf olan erkek karakterimiz Wizard, ok ve uzaktan kullanılan silahlar konusunda uzman olan Elf, yine iki eliyle silah kullanabilen kısa, ama düşmanlarını havaya kaldırıp fırlatma özelliğine sahip olan Dwarf ve karanlık büyüler yapıp fazladan eşya taşımayı da sağlayan Sorcerer adı altında 6 değişik savaşçı sınıfı bulunuyor. Yalnız bu sınıfların her biri ayrı stratejiler kullanmanızı gerektiriyor; çünkü gerçekten de birbirilerinden oldukça farklılar.

Arcade salonlarının popüler olduğu dönemde yaşamış ve 2D oyunların tadını almış bir kişinin Dragon’s Crown’ı beğenmemesi çok zor. Geliştirici VanillaWare bize eski ile yeninin karışımını sunuyor. Yine de oyunda karakter gelişim seçeneğinin olması birbirinden farklı olan bu karakterlerin özelliklerini bir diğerine aktarmamıza yarıyor. Oyunda her karakterin kendi özel gelişim yetenekleri olduğu gibi, diğer karakterlere ait özellikleri de kendi karakterimize oyunda elde ettiğimiz puanlarla ekleyebiliyoruz. Vanillaware’in bu konuda iyi çalıştığını belirtmeliyim, karakterlerimize eklediğimiz yetenekler bile oyunu daha uzun süre oynamamızı sağlıyor. Zaten Dragon’s Crown’ı türündeki diğer oyunlardan ayıran en önemli şey de bu tür RPG öğelerinin oyuna eklenmesi diyebiliriz. Ne de olsa 2D bir aksiyon-rpg oyunuyla fazla karşılaşmıyoruz.Daha önce sadece 2D aksiyon oyunlarıyla karşımıza çıkan geliştirici Vanillaware bu defa RPG öğelerini da oyuna başarılı bir şekilde aktarmayı başarmış. Şehirde dolaşıp çeşitli mekanlarda savaşa hazırlık yapıyoruz

Oyuna başladığımızda merkez bir şehrimiz bulunuyor. Burada bir savaşçı loncası, meyhane, saray ve eşya satın aldığımız bir dükkan gibi çeşitli mekanlar var. Her mekanın çeşitli işlevleri bulunmakta. Örneğin savaşçı loncasında yeteneklerimizi geliştirirken, taverna’da maceralarımız sırasında kazandığımız eşyaları satabiliyor ya da onları kullanılabilir hale getirebiliyoruz. Eşya satın aldığımız dükkanda ise çeşitli iksirler, kolyeler, yüzükler veya silahlar satın alma imkanımız bulunmakta. Dragon’s Crown’da karakter geliştirme olayı büyük önem taşıdığından karakterimizi en ince ayrıntısına kadar takılar, zırhlar, iksirler ve silahlarla donatabildiğimizi belirtmeliyim. Yani karşınızda sıradan bir 2 boyutlu önüne geleni döv türünde bir yapım bulunmuyor.


admin

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir